sâmbătă, 20 iulie 2013

Rammstein - Muzica si biografie (I)

Rammstein este o formatie germana apartinand stilului muzical Neue Deutsche Härte. Format in anul 1994, grupul ii cuprinde pe Till Lindemann (vocalist principal), Richard Z. Kruspe (ghitara si voce backing), Paul H. Landers (ghitara si voce backing ), Oliver "Ollie" Riedel (ghitara bas), Christoph "Doom" Schneider (tobe si percutie electronica) si Christian "Flake" Lorenz (claviatura / keyboards). Inca de la nasterea formatiei, din 1994 si pana acum nu s-au inregistrat schimbari in componenta sa.

Cantecele acestora sunt interpretate, de obicei, in limba germana, trupa avand, cu toate acestea, la activ, si bucati in alte limbi precum engleza, spaniola, franceza si rusa. In 2009 au ajuns la un record de vanzare a albumelor in toata lumea de 20 de milioane. Spectacolele live ale lui Rammstein, vestite pentru punerea in scena si impresionantele jocuri de artificii, au castigat importante premii in multe tari. Desi s-a afirmat ca numele grupului provine din cel al dezastrului din spectacolul aviatic Ramstein, formatia a negat acest lucru, precizand ca si-au luat denumirea dupa un mare dispozitiv de inchidere a portilor numit Rammsteine. Litera "m" in plus aparuta in denumire face ca aceasta sa aiba semnificatia de "ramming stone" in engleza, "piatra de catapulta" in limba romana.

Inceputurile lui Rammstein si albumul Herzeleid (1989-1996)

Interpretul vocal Till Lindemann a scris cele mai multe din versurile formatiei. Rammstein a fost infiintata de ghitaristul Richard Z. Kruspe. In anul 1989, el a fugit din Germania de Est in cea de Vest si a intemeiat grupul Orgasm Death Gimmicks. In acea vreme , el era puternic influentat de muzica americana, in special de formatia Kiss. Dupa caderea zidului Berlinului, s-a reintors in localitatea Schwerin, unde Till Lindemann lucra la impletit de cosuri si canta la tobe in ansamblul First Arsch. In acel timp, Richard se intovarasise cu Oliver Riedel, de la bandul The Inchtabokatables, si Christoph "Doom" Schneider, de la Die Firma. Richard Z. Kruspe si-a dat seama a ca muzica pe care o crease pana atunci nu i se potrivea deloc, si si-a imaginat un mod inedit de impletire dintre sunetul masinilor si soundul ghitarilor hard. Pornind de aici, cei trei au initiat un ambitios proiect. In curand, lui Richard i-a fost din ce in ce mai dificil sa compuna atat muzica cat si versurile, asa ca l-a convins pe Lindermann sa se alature trupei. Richard Z. Kruspe l-a descoperit apoi pe Till Lindemann in vreme ce acesta canta la lucru.
La o competitie pentru amatori din Berlin, din anul 1994, formatia Rammstein a cucerit primul loc, avand astfel oportunitatea de inregistra patru cantece pe un CD demo si a fi remarcati de Paul H. Landers. Pentru a completa soundul trupei, s-a incercat recrutarea lui Christian "Flake" Lorenz, care cantase impreuna cu Paul H. Landers in grupul Feeling B. Lorenz a ezitat la inceput, dar a fost, in cele din urma, de acord sa faca parte din Rammstein. Mai tarziu, trupa a semnat un contract cu Motor Records.
Rammstein a inceput sa-si inregistreze primul abum, intitulat Herzeleid cu producatorul Jacob Hellner. Au lansat cel dintai single, "Du riechst so gut" pe 17 august, si albumul Herzeleid pe 24 septembrie 1995. Ceva mai tarziu in acelasi an, au mers intr-un turneu alaturi de Clawfinger la Varsovia si Praga. Rammstein a pornit in cel dintai turneu pe cont propriu prin intreaga Germanie din 2 decembrie pana in 22 decembrie, avand 17 spectacole ce i-a marit popularitatea. Au urmat mai multe turnee pana la inceputul anului 1996, lansandu-se apoi cel de-al doilea single, numit "Seeman" pe 8 ianuarie 1996.
Pe 27 martie, Rammstein a facut parte din showul Hanging Out de la MTV la Londra. In cadrul celei dintai aparitii in Regatul Unit au avut sansa de a se face cunoscuti gratie regizorului muzical Trent Reznor, care a ales doua din piesele lor, "Heirate mich" si "Rammstein", pentru filmul Lost Highway a lui David Lynch. Soundtrack-ul filmului a aparut in Statele Unite ale Americii la sfarsitul lui 1996, si in aprilie 1997 in Europa.
Rammstein a facut dupa aceea un turneu prin Germania, Austria si Elvetia, din septembrie pana in octombrie 1996, dedicandu-se pe 27 septembrie unui concert aniversar intitulat "100 de ani de Rammstein", in cadrul caruia i-au avut ca invitati pe Moby, Bobo si The Berlin Session Orchestra.


Albumele Rammstein "Sehnsucht" si "Live aus Berlin" (sfarsitul anului 1996–2000)

Rammstein a inceput sa inregistreze albumul Sehnsucht in noiembrie 1996 la studiourile Temple din Malta. Albumul a fost produs tot de Jacob Hellner. "Engel", primul single din album a aparut pe 1 aprilie 1997 si a ajuns sa castige discul de aur in Germania pe 23 mai. Acest fapt a indemnat la lansarea unei editii pentru fani a single-ului, numit "Engel - Fan Edition", acesta continand inca doua cantece, "Feuerräder" si "Wilder Wein".
Rammstein a scos dupa aceea cel de-al doilea single, "Du Hast", ajuns pe locul 5 in topul german in august 1997. Trupa a continuat sa mearga in turnee, si a lansat albumul Sehnsucht pe 22 august 1997. Albumul s-a clasat pe locul unu in topul din Germani dupa numai doua saptamani. In acelasi timp, atat single-ul de pe Herzeleid cat si de pe Sehnsucht ("Du hast" si "Engel") au ajuns in primele 20 de locuri din topurile germane. Rammstein a continuat sa fie cap de afis in turnee din Europa in septembrie si octombrie. Pe 5 decembrie 1997, au plecat in cel dintai turneu in SUA impreuna cu KMFDM.
Pe 22-23 august 1998, Rammstein a cantat in fata a 17.000 de fani la Wuhlheide din Berlin, cel mai mare spectacol pe care l-au avut pana atunci, avandu-i alaturi pe Danzig, Nina Hagen, Joachim Witt si Alaska. Showul a fost filmat profesionist, intentionandu-se sa fie parte a unui DVD intitulat "Live aus Berlin."
Rammstein s-a raliat cu Korn, Ice Cube, Orgy si Limp Bizkit, intr-un turneu numit Family Values Tour din septembrie si pana in octombrie 1998. Ca o recunoastere a succesului din America, Sehnsucht a primit discul de aur pe 2 noiembrie.
Formatia a fost nominalizata la premiile MTV pentru cea mai buna performanta rock (MTV European Music Awards for Best Rock Act). Drumul spre succes a fost mai apoi marcat in 1999, odata cu nominalizarea din februarie pentru cea mai buna performanta metal (Best Metal Performance) al celei de-a patruzecisiuna editii a premiilor Grammy. La un an dupa ce a fost filmat, a fost lansat pe CD, in 30 august 1999, concertul "Live aus Berlin". Doua saptamani dupa aceea, Live aus Berlin a ajuns numarul unu in topurile germane. Popularitatea lui Ramstei s-a inaltat si mai mult dupa ce cantecul "Du hast" a fost inclus in filmul Matrix.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rammstein - Muzica si biografie (I)

Rammstein este o formatie germana apartinand stilului muzical Neue Deutsche Härte. Format in anul 1994, grupul ii cuprinde pe Till Lindemann...