sâmbătă, 13 iulie 2013

Ce inseamna Rock and roll?

Cuvintele "rock and roll" contin o semnificatie mult mai complexa decat par a avea la prima vedere. Din punct de vedere etimologic, "rock" (in limba engleza "piatra") deriva din cuvantul din engleza veche "roccain", asociat cu termenul din norvegiana veche "rykkja", insemnand "a trage, a rupe, a misca." Cea mai veche intrebuintare a acestui cuvant o gasim in cantecul de leagan “Rock-a-bye Baby “ din anul 1805.

"Roll" (a rostogoli, a roti) isi are originea in latinul "rotula", semnificand "mica roata." Expresia “rocking and rolling,” o metafora folosita de marinari pentru a descrie miscarea unui vas, dateaza din secolul al XVII-lea. Metafore asemanatoare s-au strecurat in vorbirea populara, una dintre ele devenind in timp o etichetare a sexului unei persoane.

Odata cu anii 1920, "rocking and rolling" a ajuns o expresie cu doua intelesuri la moda, definind fie dansul fie sexul.  Balada blues din anul 1922 a lui Trixie Smith, “My Man Rocks Me (With One Steady Roll)", pare a marca prima folosire a acestei sintagme intr-un cantec.

Alan Freed, un disc jockey din Cleveland, Ohio, a utlizat denumirea “The Rock and Roll Session” pentru a descrie impletirea de rhythm and blues si country din muzica pe care o interpreta in timpul showului sau. Pe masura ce emisiunea lui de la radio a capatat o tot mai mare popularitate, la fel s-a intamplat si cu expresia "rock and roll."

Ca si interjectie, "rock and roll" inseamna in limba engleza (americana) o forma de exprimare a aprobarii sau a entuziasmului. Ca si verb, acest termen semnifica "a initia o actiune", fiind popularizat in vremea razboiului din Vietnam  de catre soldatii americani ce il utilizau ca echivalent pentru "foc automat total" pentru pustile lor mitraliera. Ca si verb tranzitiv, "rock and roll" semnifica "a avea o relatie sexuala cu cineva."

Odata cu timpul, termenul muzical  "rock and roll" a fost prescurtat in "rock".


Articole din acelasi domeniu in blogul Muzica rock:

Cand s-a nascut muzica rock? (1) | Tennessee Waltz

Cand s-a nascut muzica rock? (2)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rammstein - Muzica si biografie (I)

Rammstein este o formatie germana apartinand stilului muzical Neue Deutsche Härte. Format in anul 1994, grupul ii cuprinde pe Till Lindemann...