duminică, 30 iunie 2013

Cand s-a nascut muzica rock? (1) | Tennessee Waltz

Momentul nasterii muzicii rock and roll este extrem de cotroversat. Acest copil zgomotos si bulversant, cotroversat si in zilele noastre nu avea cum sa nu iste dispute inca de la aparitia lui pe lume. Unii istorici ai muzicii sunt de parere ca pe certificatul sau de nastere ar trebui inscris anul 1935, atunci cand a vazut pentru intaia oara lumina zilei Elvis Presley, altii se intorc si mai mult in timp, pana in anii 1930, ce au prilejuit intalnirea dintre melodiile populare etichetate "hillbilly", in care vioara nu avea cum lipsi, si bluesul country, gratie unor interpreti precum Jimmie Rodgers. Critici muzicali si mai rasati cred ca rock and roll-ul s-a nascut in 1928, an marcat de inregistrarea de catre Henry Thomas a bucatii “Bull Doze Blues,” preluata cativa ani mai tarziu de Canned Heat sub numele de “Wine Spo-De-O-Dee.”

Dincolo de toate aceste pareri contrarii, majoritatea specialistilor sunt de acord ca data oficiala de nastere a rockului ar trebui sa fie situata in 1948, an in care tehnologia si cultura populara si-au dat mana sub forma noului gen muzical. In 1948 s-a declansat perioada marilor formatii (big bands) si a swingului. In acest an s-a impus cantecul “Tennessee Waltz", a lui Redd Stewart si Pee Wee King, ce a devenit un hit cu Eddy Cochran, si a revenit in forta dupa un deceniu, in interpretarea country a lui Patsy Cline.

Ascultati, asadar, acordurile celei dintai bucati ce a marcat ivirea in univers a muzicii rock...



In articolele urmatoare voi continua, alaturi de voi, sa descopar felul cum s-a nascut si a evoluat muzica rock, fara a uita sa alatur niste cantece esentiale de la inceputurile acestui gen muzical.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rammstein - Muzica si biografie (I)

Rammstein este o formatie germana apartinand stilului muzical Neue Deutsche Härte. Format in anul 1994, grupul ii cuprinde pe Till Lindemann...